Wat ben jij? Een zuurpruim of blij ei?

Met z’n allen dansen, feesten en zingen tot je stem kraakt en piept als een ouwe deur. Dat mis ik het meest van alles wat ons afgepakt is. Een giga boete of een gedwongen stok in mn gok is de dompert als we het wel doen. Terwijl positiviteit voor de gezondheid van de sociale mens van levensbelang is.

Dit absurde jaar bouwde ik gedwongen m’n eigen feestjes in zeer select gezelschap. In de auto. Radio op 100. Mee lallen en met waggelende billen op de autostoel.
Geen gezellige dorpskroeg maar in mn uppie door de kamer heen en weer: “Nááar Links! Ta ta ta ta ta ta… Naáár Rechts! Ta ta ta ta ta ta… Niemand had er last van. Nee, ook de buren niet. Passanten op de stoep niet. En ook de mede chauffeurs op de weg niet. Wat ik wel bij ze veroorzaakte was een schaterlach. Dat is dus iets wat ik heel graag zie en doe. Lachen.

Poep en meer troep

Een vriendelijke glimlach van een vreemde kan mijn hele dag goed maken. Daarom smile ik iedereen ook spontaan tegemoet. Meestal. Want als je mensen recht aankijkt, mis je wel ‘ns een hondendrol. Dan verknetter ik binnensmonds die baas. (Neem een zakkie mee, zaktabak!) Die hond kan er tenslotte niks aan doen dat ‘ie nodig moet. Maar dat terzijde.

Helaas krijgt mijn glunderend smoel niet veel bijval tegenwoordig. De virusangst kweekt meer sacherijn dan leut. Door de paniekzaaierij en de strenge maatregelen is bij gedupeerden het lachen ietsie vergaan. Angst, stress, zorgen, eenzaamheid, depressie en leeggelopen spaarrekeningen kwamen ervoor in de plaats. Ook mijn mooie plannen moesten achter in de kast. Toch ben ik dankbaar. Er blijft zoveel over om blij van te worden. Mijn dierbaren en ik zijn allemaal gezond. Met een dak boven het hoofd, kleren aan het lijf, genoeg te eten, enz. En er valt steeds meer te lachen. Nu er met de versoepelingen ook hoop op een ‘normale’ zomer is.

Minuscule witte piranha’s in je lijf

Juist in deze tijd is lachen een must. Want.
Lachen is wetenschappelijk bewezen supergezond. Het is fantastisch voor je immuunsysteem. Want.
Mensen die veel lol maken, hebben een beter afweersysteem dan kniesoren en droeftoeters. Door te lachen worden er witte bloedcellen aangemaakt. Die ruimen virussen op, zodat je beter bestand bent tegen infecties. “Ha, micro-engerds! Mijn witjes lusten je rauw!” Als je daar geen big smile van op je gezicht krijgt

Een natuurlijk paracetamolletje

Er zijn nog meer redenen waarom je beter kan geinen dan zenuwpezen: Stress vernauwt je bloedvaten. Door schik te hebben, neemt het stresshormoon cortisol af en daardoor verbreden je bloedvaten zich weer. Minder kans op een hartaanval. Yes!
Je hersenen doen ook fanatiek aan die lol mee. Er komt al lachend endorfine vrij. Oftewel, het gelukshormoon. De naam zegt het al. Je brein stuurt een lekker relaxed, zorgeloos en euforisch gevoel van top tot teen door je lijf. En dat geeft je immuunsysteem ook weer een fikse boost. Endorfine werkt bovendien als een paracetamolletje. Ook niet verkeerd. Ennuh, non toxic.

Dat is nog lang niet alles wat lachen voor noppes voor je doet. Nee? Nee! Ff doorlezen. Word je blij van.
Je hartslag gaat van lachen omhoog. Je bloed wordt beter rondgepompt. Die fitte bloedsomloop en daardoor grotere zuurstofvoorziening vermindert de kans op hart- en vaatziekten. Je longcapaciteit en ademhaling verbeteren. Je conditie krijgt een oppepper. Hoppa! Das ook weer mooi meegenomen. En dat alleen maar door een grijns op je snufferd te plakken. En weet je wat de grap is? Je lijf weet niet of het een echte of nepgrijns is. Het effect is hetzelfde. Meestal ga je vanzelf echt lachen als de spieren al in standje geluks-hoefijzer staan.

Gekke bekken trekken

Ho wacht, niet wegklikken: Sporthaters ff opletten!
Weleens gegierd tot je buikpijn had? Dat is gratis fun fitness voor je buik- en middenrifspieren. Met een fikse lachbui verbrand je ook zo’n 50 calorieën per kwartier. Probeer de work-out aanstekelijk schateren ‘ns. Die traint je gezichtspieren als een malle. Je gaat strááálen. Het maakt je aantrekkelijker en je zelfvertrouwen groeit mee.

Zoveel voordelen als je lachend door het leven gaat. Dus neem jezelf niet zo serieus. Lach om je ‘fouten’. Zelfspot is gezond en relativerend. Omring je met positieve mensen die veel humor hebben. Lachen is erg besmettelijk, waarschijnlijk krijg je samen de slappe lach.
Haal die mondhoeken omhoog en trek gekke gezichten naar je kopie in de spiegel. Waarschijnlijk schiet je daarvan al in de lach.

Dus wat kies je? Sikkeneuren of glunderen?

Ik kies voor alle positieve voordelen van de lach.
Wist je trouwens dat creativiteit hetzelfde effect als lachen heeft? Daarom ga ik deze zomer weer met Caren werken op Chateau Riaucourt in Frankrijk. Naar die mooie zorgeloze plek vol creativiteit en plezier. Waar ik blij en intens gelukkig van wordt. Een heerlijk landgoed met een liefdevol fijn team dat maar een ding wil: jou daar een fijne tijd bieden. Zodat je lacht en dat gelukshormoon door je lichaam voelt swingen.

Liefs van een blij ei,
Cobi

Wil jij je vrij en blij voelen?
En een relaxte yoga en creatieve vakantie in Frankrijk beleven?

Op een prachtige plek in de natuur. Volledig verzorgd. Vrij kiezen uit inspirerende workshops. Lekker eten. Luieren. Gezelligheid en verbinding. Genieten van me-time!

Pin It on Pinterest

Stel hier je vraag