… zegt mijn vrolijke mama altijd.

Met die zogenaamde Zeeuwse zuunigheid heeft ze niks. Ik ook niet. Van die spreekwoordelijke zuinigheid heb ik trouwens nog nooit iets gemerkt. Wij zijn supertrots op onze hartelijke Zeeuwse roots. Dus ons Zeeuwen zijn hartstikke zonnig! En zeker niet zuunig. Dat je t ff weet.

Door de Hollandse woningnood en de absurde prijzen, woon ik tijdelijk bij mijn moeder. Al is ze een dagje ouder, ze is en blijft kras en fit. Vol wilde ideeën, een moestuin, een volle (sport)agenda en massa’s vriendinnen. Bijna niet af te remmen, lief en supergezellig. Ik ben niet vaak verbaasd over haar dolle ideeën (de appel valt niet ver van de boom). Maar zelfs ik kan haar af en toe niet volgen…

Mam en de vleesvork

Kom ik vannacht (of okee, vanochtend, in ieder geval veel te vroeg) om een uur of vier m’n bed uit gestrompeld om te plassen. Dat moet een vrouw nu eenmaal (soms driemaal) als ze er een paar kinderen uit geperst heeft. Zeker als er eerst een ruime achtponder en later nog een tweeling de boel daarbeneden in de war hebben geschopt. Tegenwoordig is mijn prachtige kroost groter dan ik, maar dat terzijde. Waar had ik ‘t ook alweer over? Oh ja. Ik probeerde met m’n slaapdronken kop de wc te vinden. Dat valt niet mee. Want mijn hele lijf gilt om rust in deze drukke voorbereidingstijd voor Creatieve vakanties Frankrijk. Kom ik lodderig de keuken in gesloft. Stel je een klein lang vooroorlogs huisje met later aangebouwde badkamer en toilet voor…
Een aparte geur voor zo vroeg in de ochtend komt me tegemoet zweven. En… waaaah!… een vleesvork steekt me bijna een oog uit. De vreemde geur blijkt van een lap vlees te komen. Dat mijn mama om en om draait in een pan met sissende boter. Ik heb het over 4 uur in de ochtend, hey. Mijn wakkere mam met de vleesvork in de lucht zwaaiend, zingt vrolijk “Goeduhmorrugguh, lieverd.” De vettige lucht van gebraden vlees slaat me zowat tegen de vlakte. Ik laat m’n water snel de wc inlopen en ontvlucht de vleesvork. “Weltrusten, mam.” Tot een wat normalere tijd. Ik plof mijn bed weer in.

Tegen 7 uur ben ik klaar wakker en het vlees is klaar gebakken. Mijn mam staat uien te snijden en de aardappels liggen in een schaal te wachten op het mes. We krijgen dinergasten. Diner, ja je leest het goed. Mijn moeder begint graag op tijd. Daarin lijk ik dus niks op mijn moeder (en op de rest van de familie). Op de een of andere manier lukt het me gewoon niet stipt met de klok te leven. Zou ik naast Zeeuwse roots dan toch ook Afrikaanse voorouders hebben? Zou verklaren waarom ik me daar zo prima op mn plek voel. Ons Zeeuwen zijn zonnig. Ook in Afrika. En in Frankrijk, maar daarover later.

Niet meppen op deze drum

Mam is nog even zonnig als 3 uur geleden. Haar lijst met taken ligt klaar. Want de dag is ook zomers zonnig. Dat heb ik dan wel weer van mijn mam. Als de zon schijnt lopen we over van energie. Geef ons een shotje zon en we gaan als de brandweer. Na mijn onmisbare kop thee en yoghurtje met zelfgemaakte muesli ga ik ook aan de slag. Niet in de keuken. Die is te klein voor twee personen. En mam houdt niet van pottenkijkers. Ik heb nog genoeg te doen voor Frankrijk. Terwijl ik materialen voor de workshops oceandrum bestel, krijg ik al helemaal zin om te vertrekken. Een oceandrum geeft namelijk een ultiem zomers geluksgevoel.

Wat een oceandrum is?  Een grote ronde platte “drum” gevuld met zaden. Maar erop meppen is niet de bedoeling. Als je een oceandrum rond draait en heen en weer beweegt, ontstaat het geluid van een zacht rollende branding aan het strand. Het geruis van de zee werkt kalmerend. Deze stuiterbal was dan ook direct geraakt en geboeid toen ik kennismaakte met dit bijzondere instrument. Mijn Zeeuwse wortels dansten door m’n lijf bij het geluid van de zee. Ik moest en zou zo’n ding hebben. En wat bleek? Je kunt er zelf een maken! Helemaal naar je eigen smaak en met je eigen geluid. Wat Caren (organisator Creatieve vakanties Frankrijk) en ik dan ook meteen gedaan hebben. Wat een fantastische ervaring. En zuunig zijn wij niet. Zonnig zeker wel. Dus delen we in liefde de ervaring van het maken en beleven van dit prachtige instrument met jou.

Deze zomer geven we in Frankrijk ook workshops oceandrum. Kom je meedoen?Beleef een fijne yoga en creatieve week op een mooi landgoed met Frans chateau. Vol mogelijkheden om in vrijheid te kiezen tussen verschillende workshops. Ik was hier ook eerst te gast en nu mag ik er werken. Een hemel op aarde. Zelfs met maar een kabbelend riviertje is deze zee-fanaat daar op en top zonnig 😉

Liefs van een zonnige (deels) Zeeuwse,
Cobi

Pin It on Pinterest

Stel hier je vraag