Met 5 eenvoudige creatieve oefeningen.

Als je ’s morgens vroeg je ogen open doet, beginnen je gedachten al te tollen: de kliko moet aan de weg. Een stapel rekeningen en achterstallige administratie van je werk bevolkt je bureau. De koelkast is zo goed als leeg. De planten staan te verpieteren en lusten wel een liter water per tak. De bedden moeten verschoond en de stofzuiger gaat helaas niet zelf door het huis. Het deprimerende journaal van gisteren blijft ook maar malen. Met een hoofd dat bijna ontploft stap je dus onvermijdelijk met het verkeerde been uit bed. Welke het goede is heb je nog nooit vast kunnen stellen, maar het been van vanmorgen blijkt duidelijk het verkeerde, want je blijft met een voet in het laken steken. Dus zeil je onderweg naar de badkamer met je kleine teen tegen een zware uitpuilende wasmand. Gloeiendegloeiende. En dan hebben we het nog niet eens over de rest van het gezin. Je rent de hele dag van hot naar her, maakt je ondertussen grote zorgen en de chaos lijkt alleen maar groter te worden. Herkenbaar?

Terug naar je gevoel

We leven in een stressvolle wereld met veel onzekerheden op dit moment. Waar gaat het heen? Ondanks dat er door de Corona-crisis veel is stilgezet voel je je nog steeds opgejaagd en jij wilt rust in je hoofd. Een belangrijke beslissing voor jou is om uit je hoofd en terug naar je gevoel te gaan. Dat kan heel makkelijk door kleine creatieve oefeningen te doen.

Van creativiteit is wetenschappelijk bewezen dat het stress en zorgen vermindert. Doordat je je concentreert op het bezig zijn met je handen aan een leuk project krijg je rust en raak je ontspannen. Er zijn eenvoudige manieren om jezelf in korte tijd te resetten. En omdat jij geïnteresseerd bent in creativiteit (anders zou je dit niet lezen) heb ik hieronder 5 leuke korte oefeningen voor je neer getikt.

Nodig: een paar vellen papier, blanco schrift of schetsboekje, pen, tekenmateriaal zoals kleurpotloden, krijt of viltstiften, watervaste stift.

1 PRIORITEITEN

En prioriteit nummer 1 ben jij zelf! Je hoofd en lijf hebben ontspanning nodig. Stress hoopt zich op in je lichaam. Door de work-load die je jezelf oplegt, blijf je constant in een Ren-je-rot modus. Je krijgt overal pijntjes, bent moe en put jezelf steeds meer uit met alle ongezonde gevolgen van dien. Dus het is enorm belangrijk voor je om prioriteiten te stellen. Wat niet direct hoeft, kan morgen ook wel of volgende week. En uh… Niet perfect is ook helemaal goed! Als je zoveel moet doen, regelen en presteren, vergeet je voor het gemak naar je lichaam te luisteren. Je raakt je contact met je gevoel kwijt. Dit kan je eenvoudig herstellen door je even op je ademhaling en je lijf te concentreren.

Creatieve ademhaling:

Neem een stuk papier en viltstift, krijt of ander tekenmateriaal in 2 kleuren. Leg bescherming op je tafel, zodat je die niet verandert in een Picasso (of dat moet jou gelukkig maken, dan lekker uit je dak gaan). Zet de punt van je tekenmateriaal op het papier. Sluit je ogen. Adem 10 keer diep in en uit. Focus je op de ademstroom in je lijf.

Als je zover bent, beweeg je je tekenmateriaal op de flow van je ademhaling. NIET nadenken wat er op je papier gebeurt. De randen van je papier mogen je niet begrenzen. En die tafel is toch beschermd (toch? ; )) Hoor, voel en beleef je ademhaling op het papier zolang het goed voelt. Stop met bewegen en concentreer je op je lijf. Wat voel je? Waar voel je wat? Waar zit spanning of waar juist helemaal niet?

Bekijk dan zonder oordeel welke verrassende lijnen je ademhaling kan maken. Verwonder je.

Herhaal dit met een andere kleur. Eventueel kun je door lijnen gevormde vlakken inkleuren. Focus jede hele tijd op je ademhaling, niet op een kunstzinnige uitkomst. Het gaat om het proces, niet om resultaat. Geniet van het moment.

Probeer elke dag een ademhalingsoefening te doen. Even stilzitten en een paar minuten ademhalingsfocus kunnen je al helemaal tot rust brengen.

2. BRAINDUMP

Dat volle hoofd moet leeg, dat is een feit. Een makkelijke en hele effectieve manier om je hoofd op te ruimen is een braindump. De beste tijd om te braindumpen is het begin van de ochtend. Liefst direct na het wakker worden, als je hoofd weer aan het piekeren wil gaan. Leg daarvoor je schrift of boekje en een pen naast je bed.

Gooi op papier:

Als je wakker wordt, leg je je hand op je hart. Concentreer je een tijdje op het ritme van je hartslag. Ga dan ontspannen met een kussen in je rug en een dekentje om je schouders rechtop zitten. Neem je schrift en pen op je schoot. Laat nu de wereld maar binnenkomen, maar niet om je gedachten ermee op de loop te laten gaan. Schrijf alles van je af wat er je hoofd binnenkomt. Let niet op je handschrift, nette zinnen, komma’s of punten. Die doen er niet toe. Schrijf gewoon alles achter elkaar. Woorden, frustraties, dingen die je moet doen. Gooi alles op het papier. Schrijf door totdat je niet meer weet wat je op moet schrijven. Nu zie je alles duidelijker en je maakt een plannetje voor de dag. Het belangrijkste eerst en de rest komt wel een andere keer.

3. Meditatie

Nee, niet meteen gaan roepen dat je zeker niet zweverig op een kussen gaat zitten niksen. Dat hoeft helemaal niet. Creatief bezig zijn is ook een vorm van meditatie. Bij mediteren draait het om aandacht. Aandacht voor jezelf, voor de natuur of voor een creatief proces. Bijvoorbeeld tekenen, kleuren of schrijven.

Lijnen van aandacht:

Neem je schrift of boekje en een pen of viltstift. Trek een lijn met veel kronkels over een pagina. Zet een paar mm verder een lijn naast de eerste lijn, terwijl je deze lijn volgt. En een paar mm verder weer een lijn. Je ziet de lijn veranderen. Veel kronkeliger worden of juist rechter. Ga in aandacht door tot het hele vel vol is en er een mooi kunstwerk in lijnen is ontstaan.

4. NAAR BUITEN

Een fijne manier om tot rust te komen is wandelen. Even weg van de hectiek in je gezin of je werk. Loskomen van je volle hoofd en gespannen lichaam door er letterlijk van weg te lopen.

Bewuste wandeling:

Maak tijd vrij voor een heerlijke korte wandeling in je buurt. Wees je tijdens je wandeling bewust van het geritsel door de bladeren, het zingen van een vogel, het geluid van je voetstappen of van stromend water. Bekijk de struiken, bomen en bloemen die je tegenkomt eens wat beter. Het patroon in een schors bijvoorbeeld. Zie je overeenkomsten met het lijnenspel van de vorige oefening? Bekijk de nerven in een (bloem)blad van dichtbij. En zie je al de verschillende prachtige kleuren om je heen? Zoek onderweg een paar kleine gladde licht gekleurde stenen en neem deze mee naar huis.

Lekker opgefrist en met een leger hoofd kun je meer ontspannen verder met je dag of avond.

5. DANKBAARHEID

Het is een vastgesteld feit. Vaker dankbaar zijn, helpt je gelukkiger te worden. Hoe meer je je focust op fijne dingen en momenten in je leven, hoe positiever je in het leven komt te staan. Dit kan je dus oefenen door elke dag de mooie momenten even terug te halen.

Dankbaarheidssteen:

Neem de steentjes die je op je wandeling gevonden hebt en een watervaste stift. Teken op elk van de stenen een hartje, zonnetje of ander positief symbooltje. Stop een steentje in je tas of in je broekzak. Of op een plek waar je veel komt of die je veel gebruikt. Elke keer als je je steentje voelt of ziet, herinner je je dankbaar te zijn voor alle mooie dingen in je leven.

Positivi-tijd.

Als je elke dag een klein beetje tijd neemt voor een van deze oefeningen zul je merken dat je gelukkiger wordt. Je gaat positiever in het leven staan. Je bent minder snel boos of verdrietig en stapt makkelijker over moeilijke situaties heen. En je geeft je gezondheid ook meteen een boost. Het is in vele onderzoeken bewezen: Een positieve mindset verbetert je gezondheid!

Liefs, Cobi

PS. Zin in meer plezier en geluk in je leven?

Probeer de gratis creatieve minicursus  ‘Een week met geluksmomentjes’

Pin It on Pinterest

Stel hier je vraag